Επικοινωνία-Προτάσεις-Άρθρα σας

anhsuxoi.varemenoi@gmail.com

Περιμένουμε σχόλια,προτάσεις και φυσικά άρθρα σας που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας!

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Σκόρος:πάρε-δώσε αντικειμένων,γνώσεων,πρακτικών

             Σκόρος:χαριστικό παζάρι-δημιουργική αντίσταση-πάρε δώσε αντικειμένων

Πρόσφατα άνοιξε ένα καινούργιο μαγαζί,το οποίο μετακόμισε σε ενα μεγαλύτερο χώρο,λίγο διαφορετικό απο τα υπόλοιπα..Ονομάζεται Σκόρος και έχει μια αντιπρόταση απέναντι στην σύγχρονη νοοτροπία,μια πρόταση αλληλέγγυου εμπορίου.Ας την δούμε

  Πρίν αναρωτηθείτε ποιοι τρελοί ανοίγουν μαγαζί εν μέσω κρίσης,πρίν απορήσετε με την επιλογή του δρόμου,της γειτονιάς και της δραστηριότητας,έχουμε να σας πούμε πως αυτός ο χώρος ειναι η δική μας απάντηση και πρόταση σε μια καθημερινότητα που παράγει,καταναλώνει,πετάει,μολύνει και πλήττει και γίνετε όλο και πιο μονότονη και ομοιόμορφη.
  Ο Σκόρος ειναι μια πρόταση δημιουργικής αντίστασης,μια δομή αλληλέγγυας οικονομίας,που συναντώντας ανάλογες αντιστάσεις θέλει να δημιουργήσει τις βάσεις για μια άλλη κοινωνία.
 Ας ξαναθυμηθούμε τους λόγους δημιουργίας και ύπαρξης αυτού που αποκαλούμε χαριστικό παζάρι.
Ας σκεφτούμε τα ρούχα που ανταλλάσαμε με τις/ους φιλες/ους μας.
Ας θυμηθούμε τα ρούχα των μεγαλύτερων αδελφών,ξαδέλφων που περνούσαν σε μας.Τα άχρηστα ρούχα που κρέμονται τις ντουλάπες μας,που γεμίζουν τα συρτάρια μας αλλα λυπόμαστε να τα πετάξουμε.Τα μπλουζάκια,παντελόνια,φούστες,κινητά,i-pod,γυαλιά ηλίου που αγοράζουμε κάθε σεζόν που τα φοράμε δυο μήνες και μετά καταλήγουν σε ενα συρτάρι.
 Ας σκευτούμε τα χρήματα που ξοδεύουμε κάθε χρόνο για όλα αυτα,σε ποσες ωρες δικης μας εργασίας αντιστοιχούν.

Χαριστικό παζάρι επίπλων-φωτιστικών
 Ας σκευτούμε ακόμα ποιοι κατασκευάζουν όλα αυτα τα ομοιόμορφα,φτηνά,σχεδον μιας χρήσης προϊόντα.Συνήθως ειναι γυναίκες και παιδιά που δουλεύουν σε απάνθρωπες συνθήκες με εξευτελιστικά μεροκάματα και εξοντωτικά ωράρια.
Ας σκευτούμε τα σκουπίδια που δημιουργούν όλα αυτα τα άχρηστα πράματα που εμείς βαρεθήκαμε,και που κάποια στιγμή θα καταλήξουν στην χωματερή.
Και ελάτε να δούμε πιο σοβαρά την πρόταση μας.
 Το παζάρι δεν ειναι φιλανθρωπικό.Δε χρειάζεται να είστε φτωχός,άτομο με μειωμένη αγοραστική δύναμη.Η επαναχρησημοποίηση ή μεταποίηση δεν ειναι ούτε μειονέκτιμα ούτε εκδήλωση μιζέριας.Ειναι δημιουργική αντίσταση σ'έναν πολυτισμό που δίνει αξία στο περιτύλιγμα,αλλα χάνει την ουσία.
 Το παζάρι μας αφορά όλους,εν ολίγοις δεν είμαστε εναλλακτική εκκλησία που κάνει διανομές σε αναξιοπαθούντες.Κατι τετοιο ειναι ασυμβλιβαστο με την δράση και τα πιστεύω μας.Θέλουμε να σας έχουμε συνένοχους στην επαναχρησιμοποίηση,στη προσφορά,στα μικρά πλήγματα που μπορεί να καταφέρουμε όλες και όλοι μαζί στο αέναο κυνήγι των όλο και πιο πολλών προϊόντων,της όλο και μεγαλύτερης κατανάλωσης,της όλο και μεγαλύτερης εκμετάλευσης.
 Θέλουμε να σας έχουμε συνένοχους στην ανταλλαγή και την προσφορά χρόνου,ιδεών και πρακτικών που ίσως καταφέρουμε να μας κάνουν να δώσουμε και να πάρουμε στα πλαίσια της μη διαμεσολάβησης και εμπορευματικοποίησης.(π.χ. ανταλλάσω μαθήματα αγγλικών με babysitting,καθάρισμα σπιτιού με κούρεμα κτλ. κτλ.)
 Ψάξτε!Θα βρείτε πράματα που κάποιοι βαρέθηκαν και που εσείς μπορεί να χρειάζεστε.
Φέρτε μας ό,τι δε χρησημοποιείτε.Μπορεί να χρειάζετε σε κάποιον άλλο.Μπορεί να χρησημοποιηθεί με άλλο τρόπο,να μεταποιηθεί.
Ελάτε να σξευτούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε δλικτυα ανταλλαγής δράσεων,να μοιραστούμε γνώσεις,εμπειρίες.Θα ηταν πολύ ωραίο αν κάποιος μας μάθαινε να ράβουμε,η αν μαθαίναμε σε καποιον αλλο πως να φτιάχνει ένα έπιπλο κτλ..
 Δε θεωρούμε την πρόταση μας πανάκεια,ειναι όμως ένα βήμα.
Αμφισβητώντας στην πράξη την αέναη κατανάλωση,απελευθερονόμαστε απο το σύστημα που την δημιουργεί

                                                        
Σκόρος,Ζωοδόχου-Πηγής και Ερεσσού-Εξάρχεια,τηλ. 6981076913, skoros.espiv.net.
Σκόρος-Ζωοδόχου Πηγής και Ερεσσού

4 σχόλια:

  1. Ελπίζω στη βοήθεια σας για το στήσιμο του χριστουγεννιάτικου bazaar...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΟΟΟΟ καλό! Συγχαρητήρια στα παιδιά που πρωτοστάτησαν με μια τέτοια ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με υπερηφάνεια Στέλιο μου, σου λέω ότι ήταν και ο ανηψιός ο νεότερος...έτσι θα καμαρώνω αύριο και για σας...όταν παίρνετε πρωτοβουλίες τέτοιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή