Επικοινωνία-Προτάσεις-Άρθρα σας

anhsuxoi.varemenoi@gmail.com

Περιμένουμε σχόλια,προτάσεις και φυσικά άρθρα σας που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας!

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2010

...37 χρόνια έχουν περάσει από τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου  '73...
 Δε θέλω να αναφερθώ στο πως φτάσαμε σε κείνη τη νύχτα,ή τι έγινε εκείνη τη νύχτα καθώς λίγο πολύ όλοι μας τα ξέρουμε. Θα ήθελα να σταθώ περισσότερο στο συναίσθημα, που εδώ και 37 χρόνια ακολουθεί εκείνα τα γεγονότα και το τι σημαίνει Πολυτεχνείο σήμερα:
 Παραμονή 17ης Νοεμβρίου ακολούθησα το παλιό μου σχολείο στο κτήριο του Κάτω,όπως λέγεται τώρα, Πολυτεχνείου,προκειμένου να καταθέσουμε λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων. Παρόλο που δεν ήμουν εκεί τότε,παρόλο δεν έζησα τη στιγμή  όπου το τανκς του ελληνικού στρατού ορμούσε σε φοιτητές που έψαλλαν τον εθνικό ύμνο νιώθω μια έντονη συναισθηματική φόρτιση όταν περπατάω σε αυτό το χώρο,όταν στέκομαι δίπλα απο την τσαλαπατημένη πόρτα,όταν ακούω τους φίλους μου να λένε πως νιώθουν το ίδιο που νιώθω κι εγώ. Μια φόρτιση που μεγαλώνει όταν βλέπω τις φωτογραφίες στις διάφορες εκθέσεις απο κείνο το Νοέμβρη κι όταν βλέπω ανθρώπους 50-70 χρονών που τις κοιτούν με συγκίνηση και αναρωτιέμαι αν βλέπουν τον εαυτό τους σε κάποιες απο αυτές. Μια εικόνα που αν μη τι άλλο πλην της συγκίνησης, σου δημιουργεί ένα αίσθημα χρέους απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους.Το χρέος πως τα αιτήματα εκείνης τη γενιάς, Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, πρέιπει όπως φαίνεται όχι απλά να διαφύλασσονται,αλλά να διεκδικούνται ακόμα και σήμερα.
Αυτή η εικόνα δυστυχώς παγώνει όταν ξαναβγαίνω στον προάυλιο χώρο του Πολυτεχνείου και βλέπω αυτό που κατά την είσοδο μου προσπαθούσα να αγνοήσω, να ξεχάσω πως βρίσκεται εκεί. Οι αμέτρητες κομματικές σημαίες και τα κομματικά τραπεζάκια! Δεν αμφιβάλλω ότι πολλά απο αυτά τα κόμματα είχαν μέλη τους μέσα στο Πολυτεχνείο εκείνες τι μερες και συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Δε χρειάζεται όμως αυτός ο αγώνας να αντικαθίσταται από αγοραπωλησίες(εφημερίδες,κουπόνια), εντάσεις, προσπάθειες προσηλυτισμού και αμέτρητα φυλλάδια. Το Πολυτεχνείο το '73 έγινε σύμβολο ενότητας.Σύμβολο πως η νεολαία ενωμένη παρόλες της τις διαφορές μπορεί να αλλάξει τον κόσμο! Σημερα, 37 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο είναι ένα αντικείμενο σφετερισμού και ταυτόχρονα το μήλο της έριδος για τις διάφορες πολιτικές, ή μάλλον κομματικές τάσεις του φοιτητικού κόσμου. Το Πολυτεχνείο και η ιδέα που συνοδεύει ήταν,είναι και θα είναι των αθρώπων που αντιστάθηκαν απέναντι στην τότε Χούντα και αυτονών που έιναι έτοιμοι να αστισταθούν σε κάθε χούντα και κάθε μορφή της που καραδοκεί να βγει στην επιφάνεια!!

8 σχόλια:

  1. Στο κεντρικό κτήριο που ανεβήκαμε κατά λάθος, ήταν γεμάτο ΜΟΝΟ σημαίες του ΚΚΕ, θέλοντας έτσι να ξεχάσουν και να απαλύνουν τις τύψεις τους, γιατί όλες οι νεολαίες της ΕΦΕΕ τότε συμφωνούσαν να μπουν στο Πολυτεχνείο, εκτός από την Πανσπουδαστική(ΚΚΕ).Κι επειδή μετά έγινε ό,τι έγινε, το καπηλεύτηκαν μια χαρά και το παρουσίασαν ως δικό τους αγώνα..Γι΄αυτό με πιάνει η αηδία όταν βλέπω το ΠΑΜΕ να λέει τις γνωστές αηδίες και σήμερα.. Ωραίο κείμενο Στέλιο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ17 Νοεμβρίου 2010 στις 6:15 π.μ.

    Στις 17 Νοέμβρη 1980, πρωτοετής φοιτητής Φιλοσοφικής αποφασίζουμε Η γώγώ, ΗΔέσποινα, ο Θοδωρής κι εγώ να πάμε στην πορεία. Κυβέρνηση Ν.Δημοκρατίας λίγο πριν πέσει(Οκτώβριος ΄81), με απκετή ανελευθερία και καταστολή.. Προχωράμε, λοπόν και στη γωνία Β.Σοφίας και Ακαδημίας μας την πέφτουν τα ΜΑΤ.( Τότε ήταν αδιανόητο να επιτραπεί σε πορεία να γτάσει στην Αμερικάνικη πρεσβεία, μην τους ενοχλούμε κιόλας) και γίνεται ο κακός χαμός...Οι πρώτοι που τρώνε το ξύλο και τα δακρυγόνα οπισθοχωρούν και μας τσαλαπατούν, ρίχνοντάς μας κάτω τους περισσότερους.Όταν σηκωθήκαμε, βρεθήκαμε πρόσωπο με πρόσωπο με τους αστυνομικούς και όπου φύγει-φύγει. Μπροστά στη Μ.Βρετάνια το σκηνικό ήταν πολέμου, εκεί χάνω το ένα παπούτσι και τρέχοντας την Πανεπιστημίου, βρίσκομαι προς τα Προπύλαια..Με τους άλλους χάθηκα, γιατί κι αυτοί προσπαθούσαν να φύγουν.. Εκεί τρέχαμε μαζί με την Κατερίνα Γώγου, γνωστή σε μένα από τα ποιήματα,στους άλλους ως Εξαρχειώτισα.Της είπα ότι διαβάζω αυτά που γράφεικαι με κοίταξε με θλίψη. Δεν κατάλαβα γιατί;;Αργότερα η τραγική αυτοκτονία της με διευκόλυνε να καταλάβω...Το ίδιο βράδυ μάθαμε ότι σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι,η Κανελλοπούλου και ο Κουρής... Ένας μικρός φόρος τιμής στη μνήμη του το κειμενάκι αυτό...Κάθε χρόνο τέτοια μέρα σφίγγεται η καρδιά μου ακόμη...37 χρόνια μετά.. κι ας ήμουν 11 χρονών παιδί κι ας μην ήμουν μέσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε πραγματικά πολύ ωραίο το κείμενο! Γενικά είναι καλό προηγούμενες γενιές να μοιράζονται ιστορίες (αποτελεί προτροπή για να αρχίσετε να το κανετε πιο εντατικά!). Πω πω δεν φαντάζεστε πόσο ζηλεύω που δεν είμαι στην πορεία...Άφθονος κόσμος, συνθήματα με μία φωνή (λίγο ιδεατό όντως), αντίδραση! Ας ελπίσουμε να λήξει όμως αξιοπρεπώς και όχι να αποτελέσει αφορμή για ''μπαχαλάκιδες'' και για πλιάτσικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η πορεία έχει καταντήσει σκέτη ντροπή...Μικρά κόμματα υποστηρίζουν μικρές ιδέες και το "όλοι για όλους" λάμπει δια της απουσίας του.Το κάθε μπλογκ ξεχωριστά να φωνάζει συνθήματα,αγνοώντας και σνομπάρωντας αυτα των υπολοίπων,τα κομματόσκυλα να έχουν επιδωθεί στον προσυλητισμό του κόσμου με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου και το σύνθημα "ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" αντι να προκαλεί δέος και συγκίνηση,να έχει γίνει φτηνό όργανο πέρασης ιδεών,όχι φοιτητών,αλλα κομμάτων.
    Η πορεία αποτελούνταν απο αντιμαχούμενα κόμματα,όχι απο ενωμένους φοιτητές.Ένα μίασμα στη μνήμη του Πολυτεχνείου,το οποίο(παρα το σύνθημα "εμπρος για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία) δεν πρόκειται να επαναληφθεί απο την σημερινή νεολαία...
    ΝΤΡΟΠΗ η μονη λέξη που μου έρχεται στο μυαλο...Θα το σκεφτώ σοβαρά να ξαναπάω σε αυτό το ρεζιλίκι... και ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ η απάντηση μου!Κόμματα φυλάγεστε απο εδω και πέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με το περεχόμενο δεν διαφωνώ καθόλου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όντως τόσο άσχημα ήταν; Γιατί εγώ υπέθεσα ότι αφού κατέβηκε τόσος χιλιάδες κόσμος θα επικρατούσε μια γενική αποχή και περιθωριοποίηση των κομματικών παρατάξεων και οτι θα διαμορφωνόταν μια πιο ανεξάρτητη οργάνωση της πορείας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έτσι γίνεται τα τελευταία χρόνια, γι΄αυτό ο κόσμος έχει αποτραβηχτεί...Θα σας πω κάτι: είχα πολλά χρόνια να πάω στη πορεία, άρχισα να πηγαίνω ξανά τα δύο τελευταία χρόνια...Αλλά δεν έχει αλλάξει τίποτε ως προς τα κομματόσκυλα που βγαίνουν μπροστά..Έχετε ακόμη έναν υπέροχο ρομαντισμό γι΄αυτά. ΜΗΝ αφήσετε κανέναν να σας τον μολύνει..ΓΙΑΤΙ ΌΤΑΝ ΦΕΥΓΕΙ Η ΑΘΩΟΤΗΤΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΚΥΝΙΣΜΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή